1. A kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) meghatározása

A kényszerbetegség kényszergondolatokból (obszessziókból) és kényszercselekvésekből (kompulziókból) áll.

Az obszesszió (obsessio) latin szó, jelentése „körülzárás”, „ostromzár”, „megszállottság”, illetve „rögeszme”. Orvosi értelemben rögeszmének nevezzük azokat az akarattól függetlenül, vagy éppen annak ellenére a tudatba törő gondolatokat, képzeteket, és késztetéseket (impulzusokat), amelyek elfogadhatatlan, én-idegen tartalmuk és erejük által szorongást, feszültséget okoznak a betegnek.

A kompulzió (compulsio) latinul azt jelenti, hogy „kényszerítés”, illetve „kényszer”, orvosi értelemben pedig „kényszercselekvést” jelent. Utóbbi olyan cselekvés, amelynek végrehajtására a beteg ellenállhatatlan, kínzó belső kényszert érez. A kényszerrel való tudatos szembeszállás erős feszültséget okoz, annak végrehajtása viszont rövid ideig (többnyire csak a következő kényszer megjelenéséig) tartó feszültségcsökkenést eredményez. A kényszercselekvések gyakran merev szabályok szerinti cselekvéssorokká, rituálékká rendeződnek, amelyek sok ismétlődő elemet tartalmaznak.

Az obszessziók és a kompulziók jelentkezhetnek egymástól függetlenül is, jóval gyakoribb azonban, hogy a kényszergondolatokat olyan kényszercselekvések követik, amelyek tematikusan kapcsolódnak az adott rögeszméhez. Ezen esetekben a beteg arra érez kényszert (éppen azért „kényszerezik”), hogy a rögeszme által keltett belső feszültséget a kényszercselekvés, illetve rituálé által szűntesse meg.

Két példa az obszesszió és a kompulzió összekapcsolódására:

Esemény

Obszesszió

Kompulzió

Autóvezetés szürkületben.

Lehet, hogy elütöttem egy embert tolatás közben… Visszafordulás a „helyszínre”, ellenőrzés.

Vezetés tovább …

Lehet, hogy felállt és továbbment … Visszafordulás a „helyszínre”, vérnyomok keresése…

Vezetés tovább …

Lehet, hogy …

Esemény

Obszesszió

Kompulzió

A cipőfűzőm leért a földre az utcán…

A általam okozott fertőzés megöli a családot…

A cipőfűző kidobása, új cipőfűző óvatos befűzése.

Nem mostam meg eléggé a kezemet, amikor kiválasztottam a fűzőt a tartalékok közül…

Én vagyok a felelős a családom haláláért…

Az összes tartalék fűző kidobása. Cipőcsere, új fűzők vásárlása…

A cipőmhöz is hozzáért a fűző…

Lehet, hogy …

A mindennapi élet szokványos aggályaihoz időlegesen kapcsolódó, az élet minőségét nem, vagy alig befolyásoló kényszerek igen gyakoriak. Ezen „hétköznapi” kényszerjelenségek nem igényelnek orvosi kezelést.

Önálló kényszerbetegségről akkor beszélünk, ha a kényszeres tünetek más betegségektől (pl. depressziótól, étkezési zavartól, hipochondriázistól), vagy drog-fogyasztástól függetlenül jelennek meg, továbbá ha a kényszeres tünetek időtartama meghaladja a napi egy órát, súlyos szorongást és szenvedést okoznak, valamint jelentősen kihatnak a napi tevékenységre és a társas kapcsolatokra.

(Dr. L’ Auné György, 2012.- Neuro-pszichiatria.hu)